Direktlänk till inlägg 20 juli 2009

En intressant sida att titta på

Av A.H. - 20 juli 2009 09:24

Hittade en intressant sida i dag.

Jag har i snart 50 år irriterat mig på all engelska/amerikanska som  trycks på mig överallt. Naturligtvis beror det till stor del på att jag är så dålig på språk.

Det gäller både svenska och "utrikiska".

Men det gäller även synonymer med lite olika betydelse och allt som sägs/skrivs mellan raderna.

Det är alltså bl a frågan om olika kulturer och referensramar. 

Det kan vara svårt att fånga in allt som sägs och skrivs mellan raderna i vårt eget modersmål. Hur fungerar det då med ett annat språk?

En alltför stor del av kurslitteraturen på högskolor och universitet är på engelska/amerikanska. Jag är rädd för att de studerande lätt förlorar en del kunskaper och framför allt djupet i sina utbildningar. Min misstanke är att önskemålet att vara märkvärdig och akademisk får väga högre än omsorgen om utbildningens verkliga kvalitet när lärarna väljer kurslitteratur. 

Den sida som jag tyckte var spännande är http://www.sprakforsvaret.se

Jag skall se om jag lyckas få in den bland mina länkar. 

 
ANNONS
 
Joanne

Joanne

21 juli 2009 23:42

Ja detta har du helt klart en poäng i.
Jag tycker visserligen om engelskan och kan den sådär någorlunda, är glad att vi lär oss den då det förenklar kommunikationen, men varför ska den användas svenskar emellan?
Jag är många gånger bättre på svenska än på engelska hur man än vrider och vänder på det!

http://sprattlarn.blogg.se

 
Ingen bild

Gubbfan

22 juli 2009 09:45

Dessutom undrar jag lite över om det inte finns fler språk än engelska/amerikanska. När jag gick i gymnasiet läste vi förutom svenska, tyska och franska. Många läste italienska eller spanska också.
Jag misstänker att det är viktigt med andra språk än engelska inom EU. Vi måste ju leva med EU-eländet och fransmän och italienare tycks ju fn vara de som styr.
Åtminstone svarar deras politiker för de flesta skandalerna. :-)

 
Bea

Bea

25 juli 2009 22:57


Du kan väl omöjligt vara dålig på svenska, du skriver ju hur bra som helst! Tro mig, att bedöma språkbruk är mitt jobb, är svensklärare.

http://Beabloggar

 
Gubbfan

Gubbfan

26 juli 2009 21:31

Tack-tack!
Jag slicker i mig allt som kan liknas vid beröm.
:-)
Men för mig liksom för de flesta svenskar fungerar svenskan bra, men andra språk?
På språkförsvarets hemsida finns några teckningar av Bergelin som riktigt bra beskriver vår situation.
Klicka på länken.

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
Bea

Bea

28 juli 2009 22:48

Läste nyss på språkförsvarets hemsida. Förvisso är jag kanske fel person att ta ställning, eftersom jag själv är en språkmänniska som älskar nya språk och dessutom har jag vid flera tillfällen undervisat i engelska ;)
Men självklart ska vi ju inte behöva läsa en hel massa bruksanvisningar på engelska och alla är ju inte engelsklärare (jag tycker inte ens om bruksanvisningar på svenska, särskilt inte när det gäller teknik, där är jag helt urkass och det går bara åt skogen hur jag än försöker...)Svenska är ju dessutom faktiskt vårt modersmål.

http://Beabloggar

 
Ingen bild

Gubbfan

29 juli 2009 09:59

När det gäller bruksanvisningar så borde de vara onödiga. Saker som inte fungerar utan att man har en manual känns felkonstruerade. Jag har ovanan att direkt använda tekniska prylar (om det går), sedan försöka grunna ut varför det inte funkade. :-(
Men ang engelska/svenska: Varför inte mer på franska, tyska, nederländska och andra språk?
Turistströmmarna kommer mer från Holland, Tyskland, Frankrike, Finnland, Norge, Danmark osv än från England.
Vi har fler affärer med de andra EU-länderna än med England. Brist på kunskaper i deras språk leder säkerligen till missade affärsmöjligheter.
Vi har fått officiella minoritetsspråk, varför inte mer på de språken?
Nej engelska skall det vara!
Måhända en fråga om intelligens hos beslutsfattare?
Nej, det senare var elakt tänkt. Bort sådana tankar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se